Sabrina Meulenbergs

Tot ergernis van haar ouders was Sabrina Meulenbergs altijd bezig met fotograferen op vakantie. Met de camera gekregen van haar oom fotografeerde ze alles wat ze zag: de deuren, sleutelgaten terwijl haar ouders liever foto’s zagen van papa relaxed in het zwembad, de zonsondergang en nog veel meer. Toen ze moeder werd van een kind werd zij al het snel het hoofdonderwerp in haar fotografie. En toen viel het een tijdje stil.

“In 2008 had ik een bore-out burn-out. Nee, geen burn-ín maar een bore-óut.” De goedlachse Sabrina kan er nu om lachen maar in de tijd waren er veel onderzoeken en gesprekken. “Toen werd er Asperger bij me geconstateerd. Het advies: zoek iets waarmee je je hersenen kunt bezig houden, haha.” Misschien wel een geluk bij een ongeluk, Sabrina ging weer aan de slag met fotografie. Iets waar ze zich helemaal op kan focussen. Ze kocht een Nikon D7000 en ging aan de slag.

“Ik weet niet meer precies waarom maar ik had online een miniatuursetje aangeschaft en toen werden het al heel snel meerdere setjes. Inmiddels heb ik ook twee flatgebouwen.” Sabrina verlaat nooit het huis zonder de miniatuursetjes in haar tas. Soms komt ze onderweg situaties tegen en op regenachtige dagen maakt ze verhaaltjes in haar woonkamer. Die schetst ze eerst uit zodat ze de opstelling zorgvuldig kan nabouwen. “Het worden voor mij dan echte mensjes, acteurs in mijn verhaal. Dat helpt me om de foto nog beter te maken.”

Sabrina geeft toe, de miniatuur-mensen zijn geduldiger dan echte mensen maar dat maakt ze niet makkelijker. “Ze willen niet altijd meewerken. Sommige blijven heel goed staan, andere vallen altijd om. Ik heb nu speciale lijm gekocht zodat ik ze beter stil kan zetten. Het blijft ook een kwestie van proberen. Een opstelling maken, een foto maken en weer opnieuw neerzetten. Net zo lang totdat het goed is.”

Inmiddels zijn haar modelletjes uitgegroeid tot een waar project: Teenyweenies in Petitville. “Ik vind het leuk om die kleine mensen onderdeel te laten zijn in een grote wereld. Dat is mijn drijfveer, ik wil leuke verhalen blijven maken die mensen ook leuk vinden. Misschien verkoop ik wel ooit een foto maar dat is geen prioriteit. Het gaat mij om de plezier, van de Teenyweenies en de grappige verhalen die zij mee maken.”