Monica van der Maden

Toen de eerste hond van Monica van der Maden overleed, besefte ze hoe belangrijk foto’s zijn. Prachtige foto’s die de hond op zijn mooist in beeld brengen. Monica had altijd een interesse voor fotografie maar toen haar andere hond Noa ouder werd en een prachtige, karakteristieke kop kreeg, ging ze haar hond veel fotograferen. “Ik vind zo’n oudere hond prachtig, die grijze haren. Je kan echt zien dat die honden een heel leven achter de rug hebben.” Toen ze die foto’s online plaatste waren er ineens aanvragen van veel meer hondeneigenaren. Of Monica hun hond wilde fotograferen.

Doorzetten

Natuurlijk wilde Monica dat. Want honden zijn altijd in het leven van Monica geweest. Zelf heeft ze er nu vier, twee chihuahua’s, een stafford en een whippet. Ze heeft een onvoorwaardelijke liefde voor deze dieren en zelfs een studie over gedragstherapie bij honden gevolgd. Haar interesse voor fotografie en beeld kwam samen bij haar eerste camera: de Nikon D7000. Ze is begonnen met heel veel oefenen, workshops volgen en de techniek zelf aanleren. “En dan is het gewoon doorzetten. Ik zeg ook altijd tegen mensen die aan mij vragen hoe ze hondenfotograaf worden, zeg ik: ‘blijf altijd je droom volgen en geef nooit op’.” Bij Monica gaat het goed, ze werkt nu fulltime als fotograaf.

Negeren

Omdat Monica zo veel weet van honden en de verschillen tussen alle rassen, is het voor haar leuk om met alle honden te werken. Ze is gemiddeld een uur bezig met een shoot. “Maar als de hond onrustig is of hij is niet goed getraind, kan het langer duren. Het is heel belangrijk dat je de shoot niet gaat overhaasten. Die stress merkt een hond direct en dat zie je ook terug in de foto’s. Ik zeg ook altijd tegen de eigenaren, ik heb geen haast. Ik blijf net zo lang liggen totdat ik de foto heb die ik wil maken.” Als Monica met een eigenaar afspreekt, negeert ze de hond in eerste instantie volkomen. “Het is voor mij het allerbelangrijkste om te zorgen dat het baasje op zijn gemak is. Dan gaan we gewoon een stukje wandelen en kletsen en maak ik wat grapjes. Als de eigenaar op zijn gemak is, dan weet de hond ook; het is goed. Dan pas zal ik contact maken met de hond.”

Dromen

Vaak gaat Monica op de grond zitten en laat de hond rustig om haar heen spelen. Voor haar is de blik van het dier het belangrijkst. “Ik wil die blik vangen. Als je een foto van mij ziet, moet je meteen naar de kop en naar de ogen getrokken worden. Dan pas de omgeving. En dan maak het voor mij niet uit of ik een uur op de grond moet liggen of in een sloot moet staan. Alles gaat om de blik van het dier.” Monica werkt nu met twee Nikon camera’s: de Nikon D800 en Nikon D610. Zo mist ze geen moment. Haar favoriete objectief is de AF-S NIKKOR 70-200MM F/2.8G ED VR II en op de andere camera zit de AF-S NIKKOR 24–70MM F/2.8E ED VR. Met deze lichtsterke objectieven krijgt ze de mooie onscherpte en focus op de hond die ze zoekt. Al is Monica altijd met honden bezig en leeft ze van haar fotografie heeft ze natuurlijk altijd nog iets om over te dromen. “Ik zou het geweldig vinden om bijvoorbeeld geboekt te worden in het buitenland of de honden van bekende Nederlanders te fotograferen. Maar ik moet zeggen dat wat ik nu doe ook geweldig vind. Ik ben altijd met honden bezig en ik maak eigenaren blij met een prachtig aandenken wat vaak midden in de huiskamer komt te hangen. Dat is toch prachtig?”