Maaike Schauer

De fotografie van Maaike is een combinatie van ogen die vertellen, vintage decor en kinderen die kind mogen zijn. "De onbevangenheid van kinderen vind ik inspirerend op een haast therapeutische wijze", vertelt Maaike.

Maaike Schauer

Maaike Schauer is een 33-jarige fotografe uit Vaals, Zuid-Limburg. Fotografie is voor haar een vorm van communicatie, een uitlaatklep, een kunstvorm, een hobby en sinds maart 2015 ook haar werk. Maaike heeft gewerkt als leerkracht, logopedist en adviseur binnen het speciaal en regulier onderwijs voordat zij in maart haar eigen bedrijf Schauer Fotografie heeft opgericht.

Inkomsten verdient zij door te werken als schoolfotograaf en door het maken van huwelijks-, gezins- en bedrijfsreportages en binnenkort start zij met het geven van haar eerste workshops.

Sprookjes, liedjes en verhalen

Kijken naar talenten, kansen en mogelijkheden. “Het is mooi om te kijken naar wat een kind (of een volwassenen) is en kan”, zegt Maaike. Maaike vindt dat het aan de fotograaf is om dit uit het model te halen en niet te denken in problemen, onmogelijkheden en etiketjes. Daar is soms geduld voor nodig en voor Maaike speelt oogcontact hierin een grote rol. Dit komt ook duidelijk terug in haar fotografie. Kijken via de ogen van een kind vindt Maaike verfrissend, de onbevangenheid vindt zij inspirerend op een haast therapeutische wijze.

Sprookjes, liedjes en verhalen inspireren haar. Maaike houdt van de sfeer die schrijvers zoals Charles Dickens, Herman Hesse, Edgar Allan Poe, Astrid Lindgren en Thea Beckman creëren. “Even ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen, angsten, problemen.” Maaike’s fotografie is een combinatie van ogen die vertellen, vintage decor en kinderen die kind mogen zijn.

Mindfulness

De basis/kern van de fotografie van Maaike ligt in de wisselwerking tussen fotograaf en model. Het gevoel dat hierbij omhoog komt en waarmee zij fotografeert is per shoot anders. Zij benadert haar modellen rustig, afwachtend en intuïtief. Ze speelt in op wat er terugkomt. Ogen vertellen veel over iemands gemoedstoestand en door af te lezen uit iemands ogen zoekt Maaike naar de ideale weg om iemand vast te leggen op een manier die voor alle partijen goed voelt en leidt tot een resultaat waarmee iedereen blij is. “Het komt eigenlijk neer op een vorm van mindfulness, bekijk de wereld alsof je deze voor het eerst ziet. Probeer te kijken als een kind.

Het gevoel tijdens een shoot, dat het klikt tussen Maaike en het model, dat de omgeving er mooi bij ligt, het licht perfect is en Maaike bij elke klik merkt dat het gewoon klopt, dat gevoel is heerlijk vindt Maaike.

Kindvolgend fotograferen

Tijdens een fotoshoot probeert Maaike zo min mogelijk gebruik te maken van poses en aanwijzingen. Soms moet het natuurlijk wel omdat een model zich niet direct een houding weet te geven met een lens op zijn/haar neus. Kinderen hebben daar over het algemeen minder moeite mee dan volwassenen. Kinderen laat zij daarom ook meestal hun gang gaan, spelen en zelf ideeën aandragen. Maaike noemt dit kindvolgend fotograferen.

Maaike wil met haar fotografie waarde toekennen aan dingen die belangrijk zijn in het leven maar vaak door velen als vanzelfsprekend worden gezien. In haar ogen zijn het de kleine dingen die het meest betekenis- en waardevol zijn.

Nikon

Na jaren weinig tot niks met fotografie te hebben gedaan is Maaike opnieuw begonnnen met fotograferen met de D3200. Deze camera heeft haar het plezier van fotograferen terug gegeven. Tien jaar geleden heeft Maaike een fotografieopleiding gevolgd in Duitsland en door enkele slimmigheidjes in het menu van de D3200 kon zij haar kennis snel weer opfrissen. Maaike wilde nadat zij het plezier in fotograferen terug had gevonden een stap verder voor meer controle over haar fotografische resultaten en is toen overgestapt op de D7100. Twee maanden later had zij genoeg geld verdiend om over te stappen op fullframe en heeft zij direct de D610 aangeschaft samen met de 24-70mm f2,8 van Nikkor. Omdat Maaike veel werkt met snel bewegende kinderen was zij altijd op zoek naar een zo accuraat mogelijke autofocus. Toen is zij al snel overgestapt naar de D750. Maaike vindt de D750 perfect voor haar, sneller dan de D610, beter in de hand en een tikkeltje lichter. “Wij zijn een goede match. Nikon biedt voor alle soorten fotografen een camera en biedt de fotografen ook stapsgewijs de mogelijkheid op te klimmen naar steeds betere modellen.

Ik ben wat betreft objectieven echt een ontzettende nerd en ik zou het liefst alles in mijn bezit hebben, met name prime-objectieven.

Maaike werkt met Nikon omdat Nikon haar volledige controle biedt over haar beelden, technisch perfecte resultaten geeft en volledig inspeelt op haar behoeften als fotograaf die veel werkt met beweeglijke, snelle en kleine modellen die van de ene lichtsituatie in de andere duikelen.