Klaas Thys

Klaas kwam al snel tot de conclusie dat hij mensen wilde fotograferen. Zo begon hij met het maken van drieluiken. Een speelse en aparte manier om zo veel mogelijk mensen voor je camera te krijgen.

“Mijn vader had een Nikon D5000 gekocht maar eigenlijk deed hij er niets mee. Vijf jaar geleden heb ik de camera uit de kast gehaald en ben ik aan de slag gegaan.” Klaas heeft zichzelf alles aangeleerd. Via zelfstudie en Zoom.nl leerde hij over belichting, compositie en scherpstelling.

 

Het verhaal van Klaas.

Voor inspiratie maakte Klaas een verzameling favoriete foto’s aan. “Op Zoom.nl en Flickr deed ik dat best actief. Na een tijdje kwam ik erachter dat ongeveer 90% van die favoriete foto’s portretten waren.” De portretten die Klaas zijn aandacht trokken waren vooral straatportretten. Gewone mensen op een sterke manier in beeld gebracht. Onervaren modellen met een krachtige blik of pose.

“Ik was nog een beetje terughoudend om onbekende mensen op straat te vragen dus ik begon met bekenden. Het was voor mij sowieso wel spannend om mensen te vragen: ‘mag ik jou fotograferen?’. Met een specifiek idee zoals de drieluik is het makkelijker om mensen te overtuigen om mee te doen.” En zo rolde Klaas in de portretfotografie. Voor hem is het manier om mensen langer naar zijn foto’s te laten kijken. “Er worden miljoenen foto’s gemaakt, het is moeilijk om nog op te vallen. In deze vorm maak je drie foto’s en wijk je af van de standaard. Daardoor houdt je volgens mij automatisch langer de aandacht van de kijker.”

 

Portretfotografie.

Inmiddels is Klaas van de Nikon D5000 overgestapt naar de Nikon D600. Hij fotografeert het liefst met de AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G en AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G. Alhoewel hij trouw blijft aan de drieluik maakt Klaas nog veel meer portretten. “Deze vorm van fotograferen zorgde ervoor dat de bal voor mij ging rollen. De techniek erachter is namelijk vrij simpel, het gaat dan alleen nog maar om een goede klik met de geportretteerde te krijgen. En omdat zij weten hoe de foto er ongeveer uit komt te zien, zijn ze eerder op hun gemak. Zo heb ik heel veel geleerd over portretfotografie.” Op dit moment kijkt Klaas ook naar andere projecten waarvoor de menselijke kant van de fotografie aan bod komt.

 

“De inhoud van een portret. Dat vind ik belangrijk. Met een goede inhoud kan een portretfoto je overdonderen.”
Klaas Thys