Jeroen Hoppenbrouwers

Nog meer zien, nog scherper. Dat is wat Jeroen inspireert in zijn fotografie. Al vanaf jongs af aan leerde Jeroen door zijn vader fotograferen. En dat heeft hem ontwikkeld tot de macro-fotograaf die hij vandaag de dag is.

Vanaf 2009 zet Jeroen met de D3000 de eerste stappen in de digitale fotografie. Toen fotografeerde hij nog van alles maar zijn voorkeur voor macrofotografie was al snel aanwezig. De Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105 F2.8G IF-ED was het eerste macro-objectief wat hij aanschafte. “Hartstikke leuk maar ik wilde al snel meer. Ik wil nog dichterbij komen maar dat kon niet met een gewoon macro-objectief.” legt Jeroen uit. Nadat hij op Flickr enorme vergrotingen ziet, is dat een uitdaging. “Die scherpte en details, dat wilde ik ook. Nog meer zien, nog scherper.”

 

Nog dichterbij

Het werd een hoop zoeken op het internet. Jeroen was nieuwsgierig en had een doel. “Ik ben gewoon gaan zoeken en vragen. Hoe maak je dit soort foto’s? Canon heeft een lens waarmee je vijf keer vergroot maar Nikon heeft op dit moment niet zo’n objectief. Toch moest het kunnen.” Jeroen begon met tussenringen tussen camera en objectief. Inmiddels was hij overgestapt op de meer ambitieuze Nikon D7000. Je krijgt met deze ringen je onderwerp zeker dichterbij maar fijn werken vond Jeroen het niet. “De hele constructie voelde voor mij gammel en ook erg zwaar. Dus ging op zoek naar een alternatief.”

 

In de kast van zijn ouders

Ver hoefde hij niet te zoeken. Zijn vader had nog een omkeerring en oude Tokina lens in de kast liggen. Het experimenteren was geboren. “Ik dacht ik ga gewoon proberen. Ik wist dat het omdraaien van je lens zou werken maar dan moet je het nog zelf kunnen. Ik heb wel eens gehoord dat Nikon lenzen een soort coating aan de achterkant hebben waardoor ze erg geschikt zijn voor het omdraaien. Ik ben dan ook snel overgestapt van de Tokina lens naar Nikon lenzen.” vertelt Jeroen enthousiast.

 

Verbeteren

Na het omdraaien van zijn lens was het hek al snel van de dam bij Jeroen. Omdat er niet heel veel over bekend is moest Jeroen vooral veel zelf doen en experimenteren. “Ik ben gaan zoeken naar informatie en ik zoek nog steeds. Ik ben altijd bezig mezelf te verbeteren. De laatste foto moet altijd beter zijn dan de vorige.” Op de vraag of hij perfectionistisch is, lacht Jeroen. “Behoorlijk.” is het antwoord. En het experimenteren is nog niet afgelopen. Om nog dichterbij te komen, experimenteert Jeroen nu met tussenringen en een omkeerring. Alleen om nog dichterbij te komen. “Ik ben niet gauw tevreden.”

 

"Ik ben altijd bezig mezelf te verbeteren. De laatste foto moet altijd beter zijn dan de vorige.”
Jeroen