Harm & Ineke

Onder water vormt zich de perfecte inspiratiebron voor Harm & Ineke. Door de jaren ontwikkelde zij steeds meer passie en mogelijkheden voor het realiseren van hun bijzondere onderwaterportretten.

Een kopje onder

De passies duiken en fotografie gingen al snel gelijk op bij Ineke Beenke en Harm van Witzenburg. Na het halen van hun duikbrevet in Egypte werden dit enthousiaste stel lid van een lokale duikvereniging in Nederland. Beiden waren ze al in het bezit van een Nikon D300 met onderwaterhuis. Vooral de vissen en ander onderwaterleven werd vast gelegd. De fotografen in de duikverenging zochten elkaar steeds meer op en volgden ook workshops voor onderwaterfotografie. Maar voor Ineke en Harm was dit niet genoeg. Ze wilden meer.

Portret

“De beweging onder water. De vloeiende lijnen van stof maar ook van personen of vissen onder water is prachtig. Dat is boven water gewoon niet mogelijk.” Die mogelijkheden zetten Ineke en Harm aan om juist met modellen onder water te gaan werken. Een eerste oproep voor modellen werd op Facebook gezet en Harm en Ineke konden al snel aan de slag. Toch zijn er duidelijk criteria voor de modellen legt Ineke uit: “Water tekent heel erg af. Het model mag daarom niet te dun zijn, dat ziet er al snel niet mooi uit onder water. Verder vragen we altijd of de modellen 10 seconde onder water kunnen blijven. In de praktijk is dit vaak erg moeilijk.” En Ineke en Harm doen niet alles voor het mooiste plaatje. Harm zegt daar streng over: “een model mag nooit voorbij haar of zijn grenzen gaan. Dat is in onze tak van fotografie echt levensgevaarlijk dus dat prenten we heel goed in bij de modellen. Het gaat om ons om mooie foto’s maken maar nooit ten koste van alles.”

Zwembad

Elke vrijdag gebruiken Ineke en Harm een eigen hoekje in hun vaste zwembad De Watertoren in Winschoten. Het wisselt wie fotografeert en wie de begeleiding van de modellen doet. Ze werken daarbij als een hecht team, al is er op het droge wel een taakverdeling. “Ik ben vaak bezig met de visagie en styling en Harm is meer bezig met de techniek.” Want er komt een hoop techniek bij kijken. Naast dat Ineke en Harm en een model samen in het water springen gaan er ook lampen en achtergronddoeken mee. Harm zorgt ervoor dat deze allemaal goed staan.

Toekomst

Elke keer een stapje verder, dat is hoe Ineke en Harm de toekomst zien. “De kwaliteit staat voorop, die moet constant zijn.” legt Harm uit. “Dan kunnen we langzaam uitbreiden naar langere shoots met thema’s. Verder willen wij ons verder specialiseren in zwangerschapsfotografie, Trash the Dress en kinderfotografie onder water. Inmiddels hebben ze hun apparatuur al geüpgraded naar de Nikon D800. Ineke voegt toe: “Belangrijk blijft de lol in het water. Qua onderwaterportretfotografie gebeurt er in Nederland nog niet heel veel. We kijken dan ook veel naar Duitse fotografen voor inspiratie en informatie uitwisseling.”

undefined

Harm & Ineke

“De beweging onder water. De vloeiende lijnen van stof maar ook van personen of vissen onder water is prachtig. Dat is boven water gewoon niet mogelijk.”