Cees van 't Hoog

Cees liet zich inspireren door het druppelmechanisme van een infuus in het ziekenhuis. Daarna leerde Cees zichzelf deze techniek te vertalen naar wat nu zijn inspirerende druppelfotografie is.

Sinds zijn pensioen is Cees weer volop bezig met fotografie. Natuur, landschappen en macro hebben zijn voorkeur. En door zijn interesse voor macrofotografie kwam hij ook bij de druppels. “Ik had druppelfoto’s eerder op internet gezien en het leek me erg interessant om mee te experimenteren. Voor in de mindere dagen, als er niet zo veel macrofotografie in de natuur is.” Zo begon Cees met zijn Nikon D90 druppels te fotograferen. Eerst in de wasbak onder de kraan, wat niet echt succesvol bleek. Pas in het ziekenhuis op bezoek bij een bekende kreeg hij een idee hoe het beter kon. “Ik zag in het ziekenhuis een infuus. Dat was perfect om de druppels mooi gelijkmatig en rustig te laten vallen. Zo ben ik eerst thuis met een infuus begonnen.”

Installatie

Al snel bleek het infuus ook niet voldoende. Cees ging namelijk experimenteren met andere vloeistoffen dan water en voegde kleurstoffen toe aan de vloeistof. “In een infuusdruppelaar zitten hele kleine zeefjes. Logisch, want je wil natuurlijk dat schoon vloeistof het lijf binnendruppelt maar minder goed voor mijn druppels. Daarom ben ik verder gaan zoeken en experimenteren.” Zo vond Cees informatie over een installatie die je kunt aansturen met software. Daarmee kan hij eigenlijk alles regelen: zowel de timing van de druppels als de grootte en het aantal daarvan. En niet alleen de druppels maar ook de camera en flitsers stuurt Cees met deze software aan. Zo kan hij precies timen dat alles op het door hem gewenste moment afgaat, voor de mooiste druppelfoto’s.

Experimenteren

“Dat is namelijk het lastige van druppelfotografie. Je bent ook nog wel afhankelijk van een beetje geluk. En daar houd ik niet van, ik wil zo veel mogelijk controleren en zeker weten. Dan worden je foto’s ook beter.” Inmiddels heeft Cees zijn camera geüpgraded naar de Nikon D7100 en zijn installatie, drie flitsers en camera goed onder de controle. Voor de optimale scherpte gebruikt hij de Nikon AF-S 85 mm F3,5 VR ED DX macro-objectief. Voor steeds andere foto’s experimenteert hij nu met verschillende vloeistoffen, kleurstoffen, kleurenfilters op de flitsers en andere ondergronden. “Dat vind ik het leuke aan druppelfotografie, je fotografeert echt je eigen creatie. Als je een vlinder fotografeert kun je kiezen uit de compositie of standpunt maar met een druppel fotografeer je iets wat je zelf maakt. Daar kan ik mijn creativiteit in kwijt.”

undefined

Cees van 't Hoog

“ik wil zo veel mogelijk controleren en zeker weten. Dan worden je foto’s ook beter”